Učitavam...

Objavljeno Istraživanje potreba publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama te metoda uključivanja u zdravstvenim ustanovama

Povodom Svjetskog dana zdravlja Udruga Djeca susreću umjetnost objavljuje vrijednu publikaciju usmjerenu podršci procesu ozdravljenja hospitalizirane djece i mladih. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama 14.11.2023. putem platforme Zoom te na Međužupanijskom stručnom skupu bolničkih učitelja 24.11.2023., projektni tim Film u bolnici / Film in Hospital objavio je publikaciju koja objedinjuje dvije faze provedbe istraživanja — europsku dimenziju provedenu na razini partnerskog konzorcija (Italija, Slovenija, Španjolska, Belgija, Švedska i Hrvatska) te na razini Hrvatske. Rezultati i zaključci predstavljaju vrijedan izvor informacija o potrebama publike sedme umjetnosti — djece i mladih u ranjivim situacijama, prvenstveno hospitalizirane djece i mladih kao i metoda njihovog uključivanja u zdravstvenim ustanovama.

Ključni nalazi provedenog istraživanja u dijelu koji se odnosi na emotivnu angažiranost odnosno pozitivan utjecaj sudjelovanja u programu na proces ozdravljenja su korelacijski sumirani kako slijedi:

  • što je veća emocionalna uključenost i pozornost gledatelja, veći je užitak koji rezultira;
  • zajedničko je iskustvo gledanja, bilo u razrednoj skupini ili povremenoj maloj grupi, privlačnije i korisnije od pojedinačnog ili obiteljskog gledanja;
  • doživljaj emocija i učenje nečeg novog su dva iskustva koja su značajno povezana s ukupnim zadovoljstvom, posebno u ekspresivnoj funkciji, tj. kada omogućuju razmjenu ideja i mišljenja s drugim ljudima (učiteljima, odgojiteljima, „cimerima“).

Uz navedene ključne nalaze istraživanja, projektni je tim detektirao aktivnosti kojima će obogatiti desetogodišnje iskustvo poticanja filmske pismenosti, ljubavi prema filmu kao i obogaćivanja bolničkih dana hospitaliziranoj djeci i mladima, među kojima su:

  • Povećati offline aktivnosti na bolničkim odjelima – neposredna komunikacija je najvažnija
  • Poticati zajedničko gledanje filmova te poticati razmjene mišljenja i komunikaciju (u grupama, u zajedničkim bolničkim prostorijama) — povremene kino projekcije u kapacitiranim bolnicama
  • Povećati broj dodatnih aktivnosti oko filma offline – razne radionice npr. TikTok dokumentaristi
  • Ustrajati u stvaranju navika online filmskih srijeda i definiranih termina online
  • Kombinirati korištenje filmske umjetnosti u zabavne i didaktičke svrhe
  • Uvesti intenzivniju dinamiku gostovanja ostalih AV dionika u redovni program
  • Uključiti stvaralaštvo djece i mladih u FUB.org platformu i FUB program te povremeno održavati online susrete s djecom i mladima, autorima filmova.

Zahvaljujući prilici za provođenjem ovakvog sveobuhvatnog istraživanja, Udruga Djeca susreću umjetnost kroz program Sedmi kontinent nastavlja pružati podršku hospitaliziranoj djeci i mladima te širiti filmsku magiju u bolnicama diljem zemlje te razvijati filmske programe i u novom desetljeću inkluzivnog rada.

Istraživanje u Hrvatskoj je provedeno uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u okviru Javnog poziva za razvoj publike u kulturi za 2023. godinu te sredstvima Kreativne Europe, potprograma MEDIA. Projekt Film u bolnici sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba te Ureda za udruge.

To top